Maskers, wanneer wel?
Mag je terug aan het werk na een isolatieperiode wegens vermoedelijke of bevestigde besmetting? Bij de werkhervatting draagt de werknemer een stoffen mondmasker (tot minstens 14 dagen na het begin van de symptomen,of zo nodig langer, tot wanneer de respiratoire symptomen (hoesten, niezen, lopende of verstopte neus) volledig verdwenen zijn. De werknemer blijft ook de algemeen aanbevolen hygiënische maatregelen volgen: afstand houden en regelmatig handen wassen met zeep of alcoholgel.
Zit je in thuisisolatie wegens vermoedelijke besmetting, dan kun je zoals in eerdere adviezen meegedeeld, je huisgenoten best beschermen door het dragen van een masker (klik hier onderaan op "hygiënemaatregelen")
Randbemerkingen
Chirurgische- en stoffen mondmaskers helpen te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt, omdat ze speeksel en andere deeltjes tegenhouden bij wie ze draagt. Het belangrijkste doel van een chirurgisch- of stoffen mondmasker is dus om de omgeving te beschermen. Een mondmasker kan ook gebruikt worden als fysieke barrière tegen “spatten”. Maar het moet onmiddellijk uitgetrokken worden van zodra het vuil of nat is, zeggen de experts.
Maskers kunnen andere maatregelen niet vervangen! Zoals het bewaren van een fysieke afstand, een goede handhygiëne, hoesten of niezen in de mouw, of quarantaine bij symptomen.
Een masker heeft ook enkel zin bij correct gebruik, indien je deze fout gebruikt, loop je net meer risico op besmetting!!!
Hoe zet ik correct een masker op en af/ hoe doe ik correct handschoenen aan en uit:
https://www.youtube.com/watch?v=3uc9pjgYpfw
Gebruik chirurgische maskers
Moesten er toch voldoende chirurgische maskers ter beschikking zijn en deze verdeeld worden onder de bevolking is het van belang volgende maatregelen na te streven. Deze maskers kunnen slechts éénmalig gebruikt kunnen worden. In deze huidige, uitzonderlijke omstandigheden mogen ze maximaal 8 uur gedragen worden. Nadien kan je deze NIET hergebruiken. Door te spreken en door (adem)vocht, beschadig je (de werking van) de filter namelijk onomkeerbaar.
Zelf stoffen maskers maken
Wie thuis zelf aan de slag wil, kan hier het officiële patroon (goedgekeurd door de overheid) vinden.
https://www.lamaisonvictor.com/nl/patroon-mondmasker-officiele-versie/ of https://maakjemondmasker.be/pdf/Mondmasker_patroon_en_handleiding_20200318_v2.pdf
Tips voor het MAKEN van een masker
Dit zijn de richtlijnen van de Belgische regering als je zelf een mondmasker wilt maken:
- Maak het mondmasker in hygiënische omstandigheden. Maak je naaimachine zo steriel mogelijk voor je begint, was je handen en draag tijdens het maken zelf ook best een mondmasker.
- Verschillende lagen stof bieden een betere bescherming dan een enkelvoudige laag
- Filtermaterialen zoals een stofzuigerzak/keukenpapier in het masker verwerken is een goed idee.
- Keukenhanddoeken geven een betere bescherming dan bepaalde katoenen stoffen.
- Zijde en synthetische stoffen beschermen minder goed.
- Hele dikke lagen stof maken het moeilijker om door te ademen en zijn onaangenaam om het masker voor een langere tijd te dragen. Vermijd dus dikke maskers die je meer doen zweten of jeuk geven omdat je daardoor je gezicht (onbewust) gaat aanraken.
- Het is essentieel om de zelfgemaakte mondmaskers regelmatig te wassen op een kookprogramma (minimum 60°). Je kan ze ook in kokend water steken gedurende 20 min.
- Zorg dat het mondmasker goed aansluit rond de neus en de kin. Je moet met mond en neus door het mondmasker ademen.
- Het patroon van dit masker past op een A4 blad. Je hebt dus geen speciaal patroonpapier nodig.
- Was je handen zo vaak mogelijk. Stop de mondmaskers in een afsluitbare zak
Tips voor het DRAGEN van een masker
- Was je handen voor je het masker wil aan- of uitdoen grondig met water en zeep en ontsmet uw handen nadien. Tracht dit zoveel mogelijk te doen door (enkel) de linten of oren van uw masker te gebruiken. Druk het masker goed vast over de neusbrug. Knoop de linten achter je hoofd en blijf met je handen zo ver mogelijk van je gezicht.
- Raak nu het stoffen gedeelte van het masker niet meer aan. De buitenzijde moet je als besmettelijk beschouwen (de speekselpartikels van andere mensen worden immers door hier opgevangen), de binnenzijde kun je mogelijks met je handen besmetten nadat je iets hebt aangeraakt en vervolgens aan de binnenzijde van uw masker komt)
- Was het stoffen mondmasker na elk gebruik of minstens een maal per dag in de kookwas. Was het ook zeker als het masker zichtbaar bevuild is. Als het chrirugisch masker zichtbaar bevuild of nat geworden is dan moet je het in een afgesloten vuilbak weggooien.
- Ook al draag je een mondmasker, dan nog blijft het nodig om de algemene regels te volgen. Dat wil zeggen: hou voldoende afstand, was je handen regelmatig en vermijd alle contact met andere mensen wanneer je je ziek voelt.
- Wil je je masker even ‘afzetten’ zonder dat je in de mogelijkheid bent om het te wassen*? Neem het dan vast aan de linten of elastieken en verzet het dan naar onder uw kin (niet op uw voorhoofd zetten: uw voorhoofd kan besmet zijn door tegen een besmette persoon te praten, de hals is veilig dankzij dat deze onder de kin zit, op voorwaarde dat je niet geregeld met je handen aan je hals komt). Plaats het op dezelfde manier terug wanneer u het opnieuw wil opzetten. Steek het in geen geval in uw broekzak of (jas)zak.
- Wil je het masker tijdelijk opbergen (bijvoorbeeld om te eten)*? Doe het dan niet in plastiek, neem het vast aan de elastieken of lintjes en leg het met buitenzijde naar beneden in een schoendoos, sluit nadien het deksel
Informatie die fout verspreid wordt is de volgende:
Het heeft geen enkele zin om het masker in de diepvries te leggen! Het virus overleeft namelijk ook in vriestemperaturen!
Ook heeft het geen zin je masker zelf te ontsmetten of te reinigen met ontsmettingsmiddelen!
Het masker gedurende enkele dagen in een plastieken zak bewaren en dan opnieuw te gebruiken is ook niet voldoende veilig... Dit raden we niet aan! De filter is na 8 uur kapot door de vochtigheid van het in- en uitademen en praten.
Het is al 100 keren gezegd in de media, het hangt overal uit, maar doe het ook. Je doet het niet voor jezelf maar om anderen te beschermen.
- Handjes wassen volgens de regels van de kunst. Dat wil zeggen, 20-30s lang (zing in je hoofd de volledige tekst van hoedje van papier: 1-2-3-4 hoedje van, hoedje van, 1-2-3-4 hoedje van papier, en als dat hoedje dan niet past dan leggen we het in een glazen kast, 1-2-3-4 hoedje van papier. Doet dit 2x.)
- Geen handen geven, elkaar niet nodeloos aanraken, geen kus geven om te begroeten, hou als je kunt 1,5 meter afstand
- Ventileer de ruimtes goed (1,5 uur) en regelmatig
- Mix geen generaties zonder noodzaak (geen kinderen bij de grootouders)
- Raak je gezicht niet aan

